LEHOINABARRA
Argazki honetan agertzen den animaliaren izena Lehoinabarra da.Bere izena gazteleraz Leopardo da eta bere izen zientifikoa aanthera pardus da eta Felidae familiakoa dela esan dezakegu.
Lehoinabarra ugaztuna da.
Bere itsurataz hitzegiten badugu, bere altuera 45-65ko zentimetro artean dago eta bere pisua 90 kilogramokoa da.
Lehoinabarra ornoduna da.
Beraren azala mota ilez osatuta dago,lau hanka ditu,odol beroa dauka eta bere koloreak horixka eta xuriska dira eta borobiltso beltzak ditu.Lehoinabarra ile motza dauka baina mendian bizi diren Lehoinabarrak ile luzeagoa daukate.
Lehoinabarra 12 edo 15 urte artean bizi dira gutxi-gora-bera .
Lehoinabarrek 2-4 kume izaten dituzte baina batzuetan 6 kume izaten dituzte.Kumeak 3 hilabeta egoten dira amaren sabelean.
Orain elikadura mota aipatuko dut,Lehoinabrra animali txikiak eta ertainaz elikatzen da ,adibidez:hegaztiak,tximinoak,gazelak.... Beraiek bakarrik ehizatzen dute,bakarrik gauez,egunez deskantsatzen dute eta batzuetan egunez ehizatzen dute.
Berezko ekosistema esan dezakegu Lehoinabarrek Afrikan,Asian, Sabanan,Mendi Ohianean,basamortuan eta baso askotan bizi dirala. Batzuk hotzetan bizi dira, adibidez:Elurrezko Lehoinabarra.
Beste bizilekuetaz hitzegiten badugu, Lehoinabarra zoologikotan ere al dira bizi.
Bukatzeko Lehoinabarren arriskuak esango ditut,Lehoinabarra arriskuan dago zergatik bere larruekin gizakientzat arropak egiten dute.









0 comentarios:
Publicar un comentario